Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Κανονικά στη ΔΕΗ το χαράτσι



Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή το τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.


Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου μια εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων – το γνωστό «χαράτσι«» στα ακίνητα – μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, με την ίδια απόφαση που είναι προσωρινά εκτελεστή -σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση - η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.


Η αίτηση αναστολής


Το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε αμέσως κατά της απόφασης αυτής στον Άρειο Πάγο. Το πρώτο ένδικο μέσο που άσκησε κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου ήταν η κατάθεση αίτησης αναστολής. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3 εκατ. λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.


Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητούσε να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστήριζε ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημείωνε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αντιδράσεις των εισαγγελέων

Εκτός από τα ένδικά μέσα που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ο κ. Στουρνάρας με γραπτό αίτημά του ζήτησε παράλληλα από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών, παραβλέποντας για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η κίνησή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».

Παράλληλα, προειδοποιούν με κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου