Σελίδες

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα πάει στη Eurovision!



Σουηδία… ερχόμαστε! Όλα βρήκαν το δρόμο τους, αλλά το κυριότερο είναι ότι οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ βρήκαν τα χρήματα, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει στο φεστιβάλ της Eurovision.

Και προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως –και… σχολίων- να διευκρινίσω ότι τα χρήματα βρέθηκαν από χορηγούς και δεν πρόκειται να βγουν επιπλέον χρήματα από το ταμείο της ΕΡΤ. 

Το θέμα της συμμετοχής μας στη Eurovision έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς κάποιοι από την κυβέρνηση θεωρούν ότι εν καιρώ οικονομικής κρίσης, δεν είναι σωστό να λάβουμε μέρος. Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στο διαγωνισμό της Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα»!

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα κι αν δεν λάβουμε μέρος στο φετινό φεστιβάλ, θα πληρώσουμε στην EBU 100 χιλιάδες ευρώ περίπου για να προβάλλουμε το διαγωνισμό της Eurovision. Αυτό είναι σχεδόν υποχρεωτικό και είναι μέρος της συμφωνίας της δημόσιας τηλεόρασης με την EBU, προκειμένου η ΕΡΤ να απολαμβάνει προγράμματα κι υπηρεσίες της EBU. Από την άλλη μεριά όμως, το συνολικό κόστος συμμετοχής μας (μετάδοσης, επιλογής τραγουδιού και αποστολής) θα είναι γύρω στις 350 με 400 χιλιάδες. Το ποσό αυτό ακούγεται –και είναι- υψηλό για αυτή την περίοδο, αλλά εκτός από τις 100 χιλιάδες της μετάδοσης που προαναφέραμε, είναι 30 χιλιάδες περίπου για τη συμμετοχή ενώ τα υπόλοιπα είναι για το promo και το ταξίδι της ελληνικής ομάδας στη Σουηδία. Όπως όμως, είχα αναφέρει στο προηγούμενο κείμενο, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι χορηγοί που είναι πρόθυμοι να δώσουν τα χρήματα ώστε να μην βγει τίποτα από το ταμείο της ΕΡΤ. Κι όπως φαίνεται, οι επαφές με αυτούς πήγαν πολύ καλά και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη Σουηδία!

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες μου, τις τελευταίες μέρες στελέχη της ΕΡΤ πραγματοποίησαν σειρά επαφών με ιδιώτες που δέχθηκαν να βάλουν το χέρι στα ταμεία τους για να καλύψουν αυτοί το κόστος. Ο λόγος; Όσο… αστείο και να φανεί σε ορισμένους και να κάνουν λόγο για «πανηγυράκι», ίσως έχει σημασία το να μην απουσιάζει η σημαία της Ελλάδας από το διαγωνισμό της Eurovision. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που… ακούμε πολλά από άλλες χώρες, ενώ μάλιστα στο φεστιβάλ θα σηκωθούν σημαίες των γειτονικών μας χωρών (Αλβανίας, Τουρκίας κλπ), έχει μεγάλη σημασία το να εμφανιστούμε κι εμείς, αποδεικνύοντας ότι… είμαστε ακόμα εδώ! Αυτή άλλωστε, η διαφαινόμενη απουσία της Ελλάδας από το φεστιβάλ κινητοποίησε κάποιους από τον ιδιωτικό τομέα για να αναλάβουν τα έξοδα! Οι προτάσεις τους δόθηκαν στους υπεύθυνους της ΕΡΤ και όπως φαίνεται, αφού διασφαλίστηκε ότι πραγματικά δεν θα κοστίσει τίποτα στην ΕΡΤ, αποφάσισαν να λάβουμε μέρος! Το μόνο που εκκρεμεί, είναι να δώσει και η κυβέρνηση το πράσινο φως, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες μου, αναμένεται να είναι κι αυτή θετική, αφού συνειδητοποίησαν ότι αν δεν πάμε θα μας κοστίσει πολύ, ενώ με τη συμμετοχή μας δεν θα κοστίσει τίποτα στην ΕΡΤ.

Το dead line για τις αποφάσεις είναι αυτή τη βδομάδα, καθώς στις 15 του μήνα πρέπει να απαντήσουμε στην EBU αν θα λάβουμε μέρος ή όχι. Όπως αναμένεται λοιπόν, η απάντηση θα είναι θετική και έτσι, στο διαγωνισμό της Eurovision που θα διεξαχθεί το Μάιο του 2013 στο Μάλμε της Σουηδίας θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες μου, τα στελέχη της ΕΡΤ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα πάμε σε απευθείας ανάθεση ή αν θα υπάρξει διαγωνισμός για το ποιο τραγούδι θα μας εκπροσωπήσει στο φεστιβάλ. Αυτό θα αποφασιστεί αφού ληφθούν υπόψη τα υπέρ και τα κατά, καθώς δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των χορηγών για εντός των συνόρων διοργανώσεις, αλλά αντίθετα, να αξιοποιηθούν σε promo του τραγουδιού στο εξωτερικό. Οπότε, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με μεγάλη οικονομία και τα χρήματα των χορηγών να χρησιμοποιηθούν εκεί που πρέπει…!

Γρηγόρης Μελάς

zappit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου