Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ!



Με επιστολή της στο ΤΑΙΠΕΔ, η  νεοσυσταθείσα Ένωση Διεθνών Εταιριών Διαδικτυακών Παιγνίων εκφράζει τον προβληματισμό της για την εγκυρότητα της διεξαγωγής του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ!


Όπως υποστηρίζει η Ένωση, ο διαγωνισμός άρχισε με δεδομένο το νομοθετικό καθεστώς που προέβλεπε την ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με την έκδοση αδειών για όλα τα παίγνια. Επίσης επέτρεπε μεταβατικά σε εταιρίες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων που ήταν νόμιμα εγκατεστημένες στην ΕΕ να συνεχίσουν να λειτουργούν, αναγνωρίζοντας δια νόμου το αντίστοιχο Ενωσιακό τους δικαίωμα.


Στη συνέχεια, συνεχίζει η επιστολή, διεφάνη η αλλαγή στρατηγικής της Κυβέρνησης που τώρα, με τρόπο αντίθετο σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες, προτίθεται να περιορίσει σημαντικά τα προς αδειοδότηση προϊόντα και να προικοδοτήσει ουσιαστικά με μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα την ΟΠΑΠ ΑΕ. Η τελευταία ισχυρίζεται ότι ήδη κατέχει αυτό το δικαίωμα, παρόλο που προσκρούει στο νόμο και τους κανονισμούς λειτουργίας της. Για αυτόν ακριβώς το λόγο άλλωστε ψηφίστηκε και ο νόμος 4002/2011 που προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Η Ένωση (εκπροσωπεί τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα και λειτουργούν νόμιμα με βάση το άρθρο 12 της παραγράφου 50 του Ν4002/2011 με το οποίο αναγνωρίστηκε το σχετικό τους Ενωσιακό δικαίωμα ) υποστηρίζει πως με τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ΤΑΙΠΕΔ έρχεται να ολοκληρώσει την πώληση της ΟΠΑΠ ΑΕ που, έστω και με αμφιλεγόμενο τρόπο, έχει αποκτήσει πρόσθετα προνόμια από αυτά που είχε όταν έκλεισε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Είναι προφανής η διάκριση με την οποία αντιμετωπίζονται οι εταιρίες του κλάδου που ασχολούνται με το διαδίκτυο και η προνομιακή μεταχείριση των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
 
Παράλληλα, συνεχίζει, η πρόσφατη έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένης γνώμης για το σχέδιο κανονισμού των VLTs και η τρίμηνη παράταση στο standstill μέχρι τον Ιούλιο 2013, έρχεται να προστεθεί στους παράγοντες αμφισβήτησης του καθεστώτος λειτουργίας και των δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ.
 
«Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν πέρα από την απόφαση του ΔΕΕ και την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το επίγειο μονοπώλιο, το ενδεχόμενο επαναφοράς στην επιφάνεια της έκδοσης εμπεριστατωμένης γνώμης και στη συνέχεια παραπομπής της χώρας από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, τις διευκρινίσεις για τον Ν.4002/2011 που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όπως τονίζεται σε πρόσφατη επιστολή του Αντιπροέδρου της δεν έχουν δοθεί με ικανοποιητικό τρόπο, όπως επίσης και τη διαδικασία γνωστοποίησης με την οδηγία 98/34 των τροποποιήσεων του νόμου για τα τυχερά παίγνια που αναμένεται να οδηγήσει επίσης σε έκδοση αιτιολογημένης γνώμης από την Επιτροπή» καταλήγει η επιστολή.
 
capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου