Σελίδες

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Superleague: "Μαχαίρι" στα έσοδα ΠΑΕ και Πολιτείας τυχών υποβιβασμός της ΑΕΚ



Σημαντική μείωση αναμένεται να δουν σταέσοδά τους οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) της πρώτης κατηγορίας(Superleague) από τη νέα χρονιά, γεγονός που δε θα οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην αναμενόμενη απώλεια του ενδιαφέροντος για το πρωτάθλημα της Superleague από μεγάλη μερίδα φιλάθλων της ΑΕΚ, μετά τη διαφαινόμενη τιμωρία της τελευταίας λόγω των χθεσινών επεισοδίων στο ΟΑΚΑ, μια τιμωρία που πιθανότατα θα οδηγήσει στην αφαίρεση βαθμών και στονυποβιβασμό της ομάδας στα χαρτιά, μία αγωνιστική πριν λήξει το πρωτάθλημα της Superleague. Σημαντική, έως και πλήρη, μείωση όμως ενδέχεται να δει και ηΠολιτεία στα δικά της έσοδα.
Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνομιλία του ΕΜΕΑgr με στελέχη της Nova (στο πλαίσιο εκδήλωσης της τελευταίας για το καλοκαιρινό Mundial τηςΒραζιλίας), τα τελευταία είχαν καταστήσει σαφές πως το τίμημα για τατηλεοπτικά δικαιώματα του επόμενου πρωταθλήματος της Λίγκας θα είναι σίγουρα χαμηλότερο από το φετινό (39,6 εκατ. ευρώ), ενώ η μείωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση υποβιβασμού κάποιας δημοφιλούςομάδας (όπως είναι η ΑΕΚ). Ο λόγος που προέβαλλαν ήταν πολύ απλός: "όταν ένα τηλεοπτικό προϊόν απαξιώνεται ως θέαμα, για διάφορους λόγους, δε γίνεται να αποτιμάται με το ίδιο κόστος σε σχέση με το παρελθόν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ένα τηλεοπτικό προϊόν που χάνει κάθε χρόνο σε αξία".
Τα στελέχη της Nova ήταν σαφή στις απαντήσεις τους, όταν τους ζητήσαμε να γίνουν πιο αναλυτικά. "Ένα πρωτάθλημα όπου δεν υπάρχει ουσιαστικόςανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων είναι λογικό να προσελκύει όλο και λιγότερη τηλεθέαση, ενώ στη μείωση της αξίας του ως τηλεοπτικό προϊόνοδηγούν και άλλοι παράγοντες, όπως η αυξανόμενη καχυποψία για μη αντικειμενικές διαιτησίες, τα επεισόδια που συμβαίνουν και το εν γένει κλίμαπου επικρατεί στα γήπεδα, το οποίο είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τον οποιοδήποτε υγιή φίλαθλο θέλει να πάει με την οικογένειά του να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι. Σε άδεια γήπεδα κανένα τηλεοπτικόποδοσφαιρικό προϊόν δε μπορεί να έχει ουσιαστική αξία".
Το ΕΜΕΑgr είχε ζητήσει τη γνώμη των στελεχών της Nova για το τί θα έκανε το συνδρομητικό κανάλι να αλλάξει γνώμη και να διατηρήσει τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο την τηλεοπτική του χορηγία. "Ένα πρωτάθλημα που θα τραβήξει ξανά στο γήπεδο τον υγιή φίλαθλο με την οικογένειά του. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει καταρχάς να εξασφαλιστούν οι πρακτικές συνθήκες για αυτό, οι ομάδες να μην επιτρέπουν σε ταραχοποιά στοιχεία να εισέρχονται στο γήπεδο και να εξασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας και πολιτισμού μέσα σε αυτό. Και επίσης, να δοθεί η αίσθηση στους φιλάθλους ότι το πρωτάθλημαπαίζεται με ίσους όρους, διότι η παρούσα εικόνα δε δίνει ακριβώς αυτή την εικόνα".
Τα στελέχη της Nova αναφέρθηκαν επίσης στις ενέργειες που έχει κάνει το συνδρομητικό κανάλι στο πλαίσιο των παραπάνω. "Εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να δώσουμε μια αξία στο πρωτάθλημα. Εκτός από το πλήθος τωναθλητικών εκπομπών που έχουμε, και στις οποίες φιλοξενούμε ισότιμα όλες τις πλευρές, καθιερώσαμε και τα βραβεία Superleague, ενώ είμαστε αρωγοίσε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της βίας στα γήπεδα. Αλλά τιςουσιαστικές δυνατότητες για να βελτιωθούν οι συνθήκες τις έχουν καταρχάς οιΠΑΕ, και κατά δεύτερο λόγο η Πολιτεία. Είναι αυτονόητο πως εμείς θέλουμε ένα πρωτάθλημα χωρίς παρατράγουδα και γκρίνιες, διότι αυτό είναι που ανεβάζει την αξία του και ως τηλεοπτικό προϊόν, αλλά δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να το επιβάλλουμε αυτό".
Τέλος, τα στελέχη της Nova ήταν κατηγορηματικά ως προς τις προθέσεις του συνδρομητικού καναλιού σε ότι αφορά στη νέα περίοδο. "Εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά είμαστε μια ιδιωτική επιχείρηση η διοίκηση της οποίας έχειευθύνες απέναντι στους μετόχους της. Τα έσοδά μας βασίζονται στιςσυνδρομές και τη διαφημιστική δαπάνη που καταγράφουμε. Όταν η ουσιαστική αξία του τηλεοπτικού προϊόντος πέφτει, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και την ανάλογη αναπροσαρμογή στην αποτίμησήτου, εφόσον σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δε θα έχουμε κέρδη, αλλά θα καταγράψουμε και ζημιές. Η Nova δε βασίζεται σε κανένα μονοπώλιο και κανενός είδους κρατική επιχορήγηση για τα έσοδά της, και συνεπώς είναι υποχρεωμένη να αποτιμά αυτό που αγοράζει στην πραγματική του αξία, και όχι στην αξία που θα ήθελαν να έχει αυτοί που το πουλάνε".
Τέλος σε σχετική ερώτηση του ΕΜΕΑgr για το εάν ένας τυχόν υποβιβασμόςμιας δημοφιλούς ομάδας (το σενάριο υποβιβασμού της ΑΕΚ υπήρχε και τότε) θα είχε αντίκτυπο στις προθέσεις τους για το νέο πρωτάθλημα, η απάντηση και εκεί ήταν σαφής. "Προφανώς ο υποβιβασμός μιας λαοφιλούς ομάδας σημαίνει αυτόματα και σημαντική μείωση της αξίας του πρωταθλήματος ως τηλεοπτικό προϊόν, καθώς στην περίπτωση αυτή το πρωτάθλημα παύει να έχει ενδιαφέρον από μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων, κάτι που θα έχει επιπτώσειςτόσο στις συνδρομές μας (με μείωση των ενδιαφερόμενων για συνδρομή, αλλά και με αποσυνδέσεις υπαρχόντων συνδρομητών) όσο και στηδιαφημιστική μας δαπάνη, αφού οι διαφημιζόμενοι ενδιαφέρονται να προβάλλονται σε όσο το δυνατό περισσότερους φιλάθλους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα μας αποτρέψει από το να επιδιώξουμε να αγοράσουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Superleague και για του χρόνου, αλλά οπωσδήποτε θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει προς τα κάτω την αποτίμηση της αξίας των δικαιωμάτων αυτών".
Μείωση και από ΟΠΑΠ
Η μείωση των εσόδων για τις ομάδες της Superleague δεν αναμένεται να προέλθει μόνο από τη μείωση της αξίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και από τη διαφαινόμενη μείωση της σχετικής χορηγίας του ΟΠΑΠ, καθώς αυτό είχε εκφραστεί σε δηλώσεις στελεχών του κατά την τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έδωσε στις ομάδες της Superleague συνολικά 8 εκατ. ευρώ ως χορηγία για το φετινό πρωτάθλημα.
Σοβαρές απώλειες για την Πολιτεία
Πέραν όμως της μείωσης της αξίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χαμένη από έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό της ΑΕΚ αναμένεται να βγει και η Πολιτεία. Μετά την πρόθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να επιστρέψει στο γήπεδο τηςΛεωφόρου Αλεξάνδρας, η ΑΕΚ ήταν η μόνη ομάδα που θα είχε ως έδρα της το πολυδάπανο ΟΑΚΑ, συνεπώς και ο μοναδικός σύλλογος από τον οποίο θα είχε ανάλογα έσοδα η Πολιτεία.
Στην περίπτωση υποβιβασμού της ΑΕΚ, ακόμα και αν η ομάδα ήθελε να συνεχίσει να έχει ως έδρα της το ΟΑΚΑ, το τίμημα που θα είναι σε θέση να πληρώσει (με βάση και τα ήδη προβληματικά οικονομικά της) θα είναι σίγουρασημαντικά μικρότερο, επομένως η Πολιτεία θα έχει μείωση των συγκεκριμένων εσόδων τόσο από την αποχώρηση του Παναθηναϊκού, όσο και από την αδυναμία της ΑΕΚ να πληρώσει τίμημα ανάλογο με το φετινό, αφού ταέσοδά της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι πολύ μικρότερα του χρόνου. Η δε μείωση εσόδων για την Πολιτεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη στην πολύ πιθανή περίπτωση η ΑΕΚ να προτιμήσει ως έδρα της ένα άλλο μικρότερου κόστους γήπεδο από το ΟΑΚΑ.
Οι μεγαλύτερες ωστόσο οικονομικές απώλειες της Πολιτείας δε θα είναι από τα μειωμένα έσοδα του ΟΑΚΑ, αλλά από τη διαφαινόμενη αδυναμία της ΠΑΕνα συνεχίσει την αποπληρωμή των χρεών της προς την Πολιτεία, έστω και με βάση την προωθούμενη ρύθμιση από το ΥΠΟΙΚ για τα χρέη των ΑΕ προς τοΔημόσιο. Και αυτό διότι τα προσδοκώμενα έσοδα για την ομάδα θα είναι, σε περίπτωση υποβιβασμού, πολύ μικρότερα, με αποτέλεσμα η ομάδα να μη μπορεί να ανταποκριθεί ούτε και σε αποπληρωμή με βάση τις προωθούμενες διατάξεις. Σημειώνεται ότι η ΑΕΚ έχει ήδη υπαχθεί, από το 2004, στο άρθρο 44(και σημερινό άρθρο 99), ενώ μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους διοικούντες της ακόμα και στη λύση της εταιρείας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει το σύνολο των χρημάτων που του οφείλονται. 
Τέλος, μείωση εσόδων η Πολιτεία αναμένεται να έχει και μέσα από τα έσοδα του ΟΠΑΠ, καθώς εάν η ΑΕΚ υποβιβαστεί το ενδιαφέρον για τους αγώνες της στο κουπόνι του στοιχήματος (αλλά και το δελτίο του ΠΡΟΠΟ) θα μειωθείκάθετα, πράγμα που θα οδηγήσει και σε ανάλογη πτώση εσόδων τον οργανισμό...

emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου